Długie godziny spędzone przed ekranem komputera, relaks z telefonem w dłoni – w obecnych czasach nietrudno o problemy ze wzrokiem. Aby móc dłużej cieszyć się dobrą ostrością widzenia, warto nie tylko regularnie zgłaszać się na badania wzroku, ale i zadbać o swoją dietę. Co jeść, aby poprawić wzrok, a czego unikać?
Co jeść na poprawę wzroku?
Codziennie popełniamy szereg grzeszków i grzechów przeciwko naszym oczom. Zła higiena pracy przed komputerem, niewystarczająca ochrona przed promieniowaniem UVA i UVB, narażanie się na urazy w okolicy oczu – lista ta jest znacznie dłuższa. Dobry wzrok traktujemy jako coś naturalnego, zaczynając dbać o oczy dopiero wtedy, gdy pojawiają się pierwsze problemy z widzeniem. Regularne badania czy ograniczenie wpatrywania się w ekrany komputerów i telefonów przynoszą efekty, jednak warto je wzmocnić, stosując odpowiednią dietę. Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Zatem co jeść na dobry wzrok?
Aby odpowiednio zadbać o dobre widzenie, należy dostarczać organizmowi szereg cennych składników odżywczych. W tej grupie są kwasy omega-3, minerały czy witaminy. Zacznijmy od tych ostatnich. Jedną z najważniejszych witamin, mających wpływ na wzrok, jest witamina A. To właśnie jej niedobór może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty. Prawidłowa ilość witaminy A w organizmie pomaga także zminimalizować ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej oka. W jakich produktach znajdziemy ten składnik? Przede wszystkim w pomarańczowych i żółtych warzywach, szpinaku, jarmużu czy rybach. Warto pamiętać, że dodatek tłuszczu zapewnia lepsze wchłanianie witaminy A.
Dieta na wzrok – niezbędne witaminy
Dieta na poprawę wzroku powinna także zapewniać dobrą dawkę witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Neutralizuje ona działanie wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się wzroku i pogorszenie jego jakości. Zapewnia szczelność błon śluzowych oka i dba o jego prawidłowe nawilżenie. W witaminę E bogate są m.in. orzechy, jaja czy oleje roślinne. Kolejnym ważnym przeciwutleniaczem jest witamina C, która dba także o trwałość naczyń krwionośnych oka. Składnik ten w dużej ilości znajduje się w pietruszce, papryce, ale i w dzikiej róży czy kiwi. Dowiedź się więcej na temat tego, jak działają witaminy na oczy.
Jeśli witaminy, to i kwasy. Dieta na wzrok powinna być bogata w kwasy omega-3, które zapobiegają zespołowi suchego oka, jak i obniżają ciśnienie wewnątrzgałkowe, zmniejszając ryzyko powstania jaskry. Kwasy omega-3 znajdują się w rybach czy oleju rzepakowym. Ważną rolę w jakości widzenia odgrywa kwas gamma-linolenowy, działający przeciwzapalnie. Jego źródłem jest m.in. olej słonecznikowy. Co jeść, aby poprawić wzrok? Nie można zapomnieć o minerałach! Cynk i miedź to silne przeciwutleniacze. Cynk przyczynia się do dobrego metabolizmu witaminy A, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Dostarczamy go organizmowi, jedząc m.in. owoce morza, nasiona strączkowe czy kaszę gryczaną. Miedź dba o naczynia krwionośne, a jest obecna w pestkach dyni, płatkach owsianych oraz w kakao. Mangan i selen również neutralizują działanie wolnych rodników, pierwszy z minerałów znajduje się w orzechach i kaszach, drugi z kolei jest składnikiem na przykład herbaty czy ryb.
Dieta na oczy a karotenoidy
Dieta na dobry wzrok to dieta, w której zawarte są karotenoidy. Mowa dokładnie o dwóch z nich, czyli luteinie oraz zeaksantynie. To barwniki znajdujące się w siatkówce oka. Chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zmniejszają negatywne działanie promieniowania UVB/UVA oraz światła niebieskiego. Oba składniki są obecne w m.in. szpinaku czy mniszku lekarskim. Można je także dostarczać w ramach suplementacji. Dieta na oczy bez antocyjanów? To niemożliwe! To właśnie one hamują procesy zwyrodnieniowe i dbają o to, aby wzrok był ostry. Działają także przeciwutleniająco. Gdzie je znajdziemy? Na przykład w borówkach.
Wiemy, co jeść, aby poprawić wzrok, ale czy są składniki, których należy unikać w menu? W tym miejscu warto wymienić przede wszystkim… cukier. Jego nadmiar niszczy naczynia krwionośne siatkówki i może zwiększać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. W przypadku osób chorych na cukrzycę może także dojść do pojawienia się retinopatii cukrzycowej.
Źródło zdjęcia rawpixel.com - pl.freepik.com